Am fost întrebată adeseori la telefon de părinții interesați de cursul de teatru: Ce faceți mai exact la cursuri? Cum se desfașoară activitatea dumneavoastră? Care este obiectivul? Cât timp ar trebui să vină copilul la cursuri? etc…

Pentru o mai bună înțelegere și colaborare, aș vrea să vă descriu în mare cam cine suntem, cum lucrăm și ce obiective avem.

Având în vedere că procesul de învățare, de asimilare a informațiilor este unul îndelungat, foarte elaborat, complet și complex, nu am creat module de 12, 24 sau 36 de ședințe. Nu cred în module din mai multe motive. Unul cel mai important, este faptul că se lucrează timp îndelungat la improvizație. Se fac foarte multe exerciții de imaginație, concentrare, de dicție, de atenție. Toate acestea, dezvoltă în timp un mod de a gândi, dezvoltă foarte multe abilități scenice și nu numai. Cu certitudine că toate acestea necesită timp. Obișnuiesc să le spun părinților, dar și adulților care vin la cursuri, că aici vine fiecare cât vrea, cât consideră că are nevoie în funcție de ceea ce vrea să facă mai departe, și desigur atâta timp cât există plăcere și bucurie.

Ceea ce trebuie să mai știți, poate cel mai important lucru, este faptul că lucrăm cu un “instrument” foarte sensibil: sufletul.
Precizez acest lucru pentru că știu că așa veți înțelege mai bine felul în care sunt tratați copiii voștri. Copiii au suflet sensibil, iar un artist are nevoie de sensibilitate și emoție. Pentru că arta și viața fără sensibilitate și emoție nu au valoare, atenția noastră asupra acestor două aspecte este una specială. Tocmai de aceea implicarea noastră emoțională, fără a ne propune asta, este una sinceră, foarte puternică. Și pentru că suflețelul este primordial în evoluția acestor copii, relația pe care o stabilim cu ei este ca într-o familie numeroasă, în care dragostea părinților se împarte în mod egal la toți. Desigur că disciplina este esențială. Și pentru că ținem foarte mult la acest aspect, trebuie să vă spun că, din când în când, ei mai sunt și “certați”. Îi “certăm” întotdeauna constructiv, motivându-i. Facem acest lucru pentru că trebuie să înțeleagă că ceea ce fac ei acolo, pe scenă, este foarte serios și că nu ne întâlnim să ne pierdem vremea. Ei sunt tratați ca niște adevărați artiști, tocmai pentru a înțelege importanța lucrurilor pe care le fac în această școală.

Bineințeles că ne și distrăm prin foarte multe jocuri de improvizație, glumele sunt nelipsite… Îi lăsăm cu alte cuvinte să fie liberi în exprimarea artistică. Nu le anihilăm absolut nimic din ce au ei, din contră, cosmetizăm tot ce au nativ, dezvoltăm sau adăugăm la personalitățile lor tot ce este nevoie pentru a deveni indivizi puternici, foarte stăpâni pe ei, cu o atitudine foarte sănătoasă. Totul se rezolvă prin discuții nenumărate, exemple etc… Consider că doar printr-o înțelegere foarte bună a lucrurilor, ei pot evolua emoțional și intelectual.

Un alt aspect important de precizat, este faptul că toată echipa acestei școli lucrează într-un singur sens: pentru evoluția fiecărui copil în parte. Niciodată nimic nu este lăsat la voia întâmplării, nicio neînțelegere nu rămâne nerezolvată. Lucrăm foarte mult la detalii, la amănunte fine și nu trecem peste o situație până nu știm că este înțeleasă în profunzime. Ei sunt iubiți de noi în egală măsură. Și ei știu și simt asta, au învățat deja ca sunt o echipă. Toți profesorii noștri sunt actori dăruiți meseriei pe care o au și pe care nu o fac oricum.

Obiectivul nostru cel mai important, este ca la finalul drumului nostru, toți să aibă un bagaj de cunoștințe solid legat de aceasta meserie, iar limbajul artistic pe care l-au dobândit să-și pună amprenta asupra personalității lor.
Obiectivul nostru palpabil, dacă pot spune așa, este ca dupa un an sau doi de studii, să facem cu ei un spectacol. Un spectacol de teatru în toată puterea cuvântului, un spectacol cu care vor ieși la rampă. Acum, de exemplu, pregătim cu o grupă cu care lucrăm de un an, un musical care va avea premiera în decembrie. Și pentru că ei știu și au înțeles că mai au multe de învățat, multe de explorat, nu se vor opri după acest spectacol. Nici nu recomand acest lucru. Le spun de multe ori în glumă: “Știu că nu mai scap de voi așa ușor” :))))

Ca o concluzie, atmosfera de lucru este una foarte creativă, relaxantă, foarte amuzantă de multe ori, dar și foarte serioasă.

Vă îmbrățișez!
Adriana

mm
Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *